NameSilo Staff

Hogyan adjunk el egy domain nevet: Egyszerű lépésről lépésre útmutató

Néhányan egy jó ötlet következményeként rögtön vásárolnak egy domain nevet, és végül soha nem használják azt.

Mások úgy döntenek, hogy lezárják honlapjukat előre nem látható körülmények miatt, és egy domain névvel maradnak, nem tudva, mit kezdjenek vele. Bármilyen is a helyzet, azonban egy dolog biztos: nem kell hagynod, hogy ezek a domain nevek ott üljenek és gyűjtsék a virtuális port. Ehelyett pont az ellenkezőjét teheted, és még egy kis extra pénzt is kereshetsz közben. Valójában van egy egész karrier ezen a területen, ahol ügyes internetfelhasználók (úgynevezett domainerek) profitért adják el a domain neveket.

Bár a domain eladás az évek során jövedelmező üzletté vált – még néhány ember számára hobbivá is – ez nem jelenti azt, hogy könnyű lenne csinálni, és nincs garancia arra, hogy sok pénzért fogod eladni a domain-ed. Valószínűleg több találati és melléfogásod is lesz, mielőtt jól sikeres leszel, tehát biztonságosan mondható, hogy fel kell készülnöd egy esetleg hosszadalmas kihívásra. Arról nem is beszélve, hogy rengeteg dologra kell figyelni, kezdve a domain értékének meghatározásától és az értékesítési helyekig, egészen a domain új tulajdonoshoz történő átadásának kivitelezéséig.

Mi tesz egy domain nevet értékessé?

Ha már jártál olyan weboldalon, amely domain neveket árusít, valószínűleg észrevetted, hogy néhány domain csak pár dollárba kerül, míg másokat több ezerért lehet eladni. Talán hallottál olyan történeteket is, hogy bizonyos domaineket milliókért adtak el. Akkor miért értékesek egyes domainek másoknál jobban? És hogyan határozzuk meg ezt az értéket?

Íme néhány kérdés, amely segíthet ebben könnyebben eligazodni:

  • Milyen hosszú a név? Minél rövidebb, annál jobb. Mindenki rövid domain nevet szeretne, mert nemcsak könnyebb megjegyezni őket, hanem jóval könnyebb beírni is. Az emberek tényleg nem akarnak órákat vesztegetni hosszú weboldalnevek megjegyzésére vagy azok leírásának kitalálására. Tehát, ha a domain neved rövid, biztos lehetsz benne, hogy sokkal jobban fog kelleni, mint bármely hosszú név.
  • Egy .COM domainről van szó? Ha igen, akkor sokkal nagyobb az esélye, hogy jó pénzért eladhatod. A .COM végződésű domainek mindig drágábbak, mint a .NET, .BIZ, .EDU stb. végződésűek, mivel ezeket tekintik előkelőbbnek és széles körben ismertebbnek. Ráadásul a .COM domaineket a legmegbízhatóbbnak tartják, tekintettel azok elterjedtségére.
  • Elég emlékezetes? Ahogy már említettük: ha az emberek könnyen megjegyeznek egy domain nevet, többet fognak érte fizetni. Azonban a hossz nem az egyetlen dolog, ami egy domain nevet emlékezetessé tesz. Ha azt szeretnéd, hogy az emberek emlékezzenek egy weboldal nevére, olyan kreatívnak kell lennie, amennyire csak lehet, és ne legyen általános – ahogyan a legtöbb név az. Ezenkívül jó, ha a név egyszerű, kötőjelek vagy számok nélkül.
  • Tartalmaz valamilyen „értékes” kulcsszót? Az olyan domain neveket, amelyek tartalmaznak néhány gyakori vagy széles körben használt szót és kulcsszót, prémiumként is nevezik, és általában drágábbak. Miért? Mert minél többen használják ezeket a szavakat, annál könnyebb megjegyezni és beazonosítani őket. 

Domain név eladása 5 egyszerű lépésben

Most, hogy jobban átlátjuk, mi tesz egy domain nevet értékessé, áttérhetünk azokra a lépésekre, amelyeket meg kell tenned a domain neved eladása során.

1. Határozd meg a domain értékét

Nem véletlenül beszéltünk arról, hogy mi tesz egy domain nevet értékessé. A domain értékének megbecsülése az első és legfontosabb lépés a domain eladási folyamatban, mivel ez határozza meg a továbbiakat.

Egy domain név értékének megbecslése saját magad számára elég kihívást jelenthet, és gyakran az emberek túlárazzák domainjeiket vagy jóval kevesebbért adják el őket, mint amennyit érnek. Tehát, ha magad tervezed ezt megtenni, győződj meg róla, hogy alaposan utánajársz – nézd meg hasonló domainek árait, hasonlítsd össze őket, és indulj innen. Rengeteg eszköz áll rendelkezésre, amelyek segíthetnek neked és általános elképzelést adnak a domained áráról.

A legfontosabb dolog? Légy reális. Hacsak a domain nem igazán keresett, valószínűleg nem fogod sokért eladni. És jobb egy elfogadható áron eladni, mint egyáltalán nem eladni, igaz? Ha úgy érzed, hogy nem tudod saját magad értékbecsülni a domain nevedet, mindig igénybe veheted egy szakértő (pl. Sedo) segítségét, aki segít kitalálni a domained legjobb árát a piac jelenlegi állapota alapján.

2. Értesíts mindenkit, hogy eladó a domain

Az egyik legjobb módja annak, hogy bejelentsd, hogy eladásra kínálod a domain nevet, ha egy „Eladó” táblát teszel a weboldaladra. Így, amikor valaki a weboldaladra érkezik, tudni fogja, hogy az elérhető, és lesz egy módja annak, hogy kapcsolatba lépjen veled:

Egy különálló landoló oldal létrehozása szintén jó módja annak, hogy vonzani tudjuk a vevőket a domainünkhöz. A potenciális vevők gyakran közvetlenül a böngészőjükbe írják be a keresett domain nevet, hogy megnézzék, elérhető-e vagy milyen a meglévő weboldal. A NameSilo segítségével testreszabható „eladó” landoló oldalt hozhatsz létre a domain számára, amely minden szükséges információt megad a vevőknek. Emellett kiválaszthatod a használni kívánt sablont, a háttér- és betűszíneket, valamint azt, hogy mennyi szöveget szeretnél hozzáadni.

Néhány eladó azt is javasolja, hogy tegyék elérhetővé elérhetőségi adataikat a WHOIS adatbázisban – ha az emberek megtalálhatnak ott, akkor közvetlenül kapcsolatba léphetnek veled és ajánlatot tehetnek a kérdéses domain névre. Azonban fontos megjegyezni, hogy ez azt is jelentheti, hogy a WHOIS adataid a spammerek kezébe kerülhetnek, és véget nem érő e-maileket és telefonhívásokat kaphatsz. Inkább érdemes lehet egy anonimizált e-mailt használni, amelyen az érdeklődő vevők kapcsolatba léphetnek veled. És ha túlnyomórészt spamet kezdesz kapni, egyszerűen megváltoztathatod a privát címet vagy teljesen leállíthatod, anélkül, hogy aggódnod kellene adataid spamláncokba kerülése miatt.

3. Válaszd ki a Domain Piacot, amelyre bízod a domained listázását

Egy piactér jó módja annak, hogy a domain névnek kitettséget kapjon és vonzza a szükséges vevőket, így érdemes olyat keresni, amely megfelel az igényeidnek.

A NameSilo saját domain piacteret kínál, ahol listázhatod és eladhatod a domainedet. Ez egy teljes körű és teljesen biztonságos hely az eladás lebonyolításához – kezdettől a végéig – viszonylag alacsony jutalékkal (3,0-7,5%), ami miatt nem kell a pénzed felét elkölteni csak azért, hogy egy piacteret használj.

A piacterek mellett aukciókat és aukciós oldalakat is használhatsz, ahol az emberek licitálhatnak a domain névre.

Érdemes észben tartani, hogy az aukciókon részt vevő vevők többsége domain név befektető, aki tervezi, hogy később magasabb áron adja el a nevet, tehát ha ez nem felel meg neked, akkor teljesen kihagyhatod ezt a részt.

A legjobb megoldás a domain piacterek, aukciós oldalak és személyenkénti értékesítés kombinálása lenne, mivel ez nagyobb esélyt ad arra, hogy megtaláld a legjobb lehetséges vevőket a domain névre. De fontos megjegyzés – egyszerre csak egy piacteret vagy aukciós oldalt használj a domained listázására. Ez segít elkerülni azt a potenciális problémát, hogy több helyen is eladjuk a domaint, és elkerüljük a nem kívánt értékesítés lemondásával járó fejfájást. Az ilyen típusú lemondások általában valamilyen büntetéssel járnak a piactértől vagy az oldaltól, általában egy kitiltással.


4. Készülj fel a domain neved tényleges eladására

Miután értékelted a domaint, beállítottad az árat, és felsoroltad a domaint, itt az ideje, hogy ténylegesen véghez vidd az eladást!

Amikor a domaint a NameSilo piacterén listázod, az egész értékesítési folyamat gördülékenyebbé válik, így könnyebb és gyorsabb lesz eladnod a domaint. Néhány előnyük a következők:

  • Biztonságos kifizetések PayPal, fiók alapú pénzeszközök vagy banki átutalás útján.
  • Opcionális fizetési tervek (meghatározhatod a maximális hosszt és a minimális előleget).
  • Döntés arról, hogy online aukción vagy ajánlat/ellenajánlat értékesítésen keresztül szeretnél-e eladni.
  • Jelszó használata privát értékesítéshez.
  • Pontos befejezési dátumok és időpontok kiválasztása az értékesítésekhez.

Mégis érdemes megemlíteni, hogy azok, akik más szolgáltatásokat is használnak, gyakran letéti szolgáltatást is igénybe vesznek az értékesítési folyamat során, hogy elkerüljék a csalást vagy a vevő általi megtévesztést. A letéti szolgáltatás lényegében egy elfogulatlan közvetítőként működik, amelynek célja a pénzeszközeid biztonságos feldolgozása, azaz nem engedik, hogy a vevő a domainhez hozzáférést kapjon, amíg meg nem kaptad érte a teljes fizetést.

Hogyan működik?

  • Mindkét fél (az eladó és a vevő) aláír egy megállapodást, amely részletezi az értékesítés feltételeit.
  • A vevő ezután a domainért szánt pénzt egy letéti számlára helyezi.
  • A letéti szolgáltatás átutalja neked a pénzt.
  • Miután megkaptad a fizetést, kapcsolatba lépsz a domain regisztrátorral, és átadod a domaint a vevőnek.
  • A vevő írásos megerősítés útján tájékoztatja a letéti szolgáltatást a domain jogainak átvételéről.

Abban az esetben, ha valami balul sül el, a letéti szolgáltatás rendelkezik a tranzakció összes részletével, amely bizonyítékként szolgálhat.


5. Add át a domain nevet az új vevőnek

Miután eladtad a domain nevet, át kell adnod azt a vevőnek. Az átadási folyamat a domain szolgáltatótól és attól függ, hogyan döntöttél az oldalad eladásáról. Tehát, ha a domain eladása egy piactéren keresztül történt, a piactér gyakran segít a domain átadásában.

Íme néhány általános lépés, hogy elképzelést adjunk arról, milyen egy domain név átadása:

  • Az eladó kinyitja a domainjét és benyújt egy hitelesítő kódot.
  • A vevő az átadást kezdeményezi a piactéren vagy a regisztrátoránál a megadott hitelesítő kód segítségével.
  • Az eladó megerősíti az átadást egy e-mailben, amit kap.
  • A vevő várja, hogy az új regisztrátoránál befejeződjön a folyamat (ez általában néhány napig vagy kevesebb ideig tart, ha az eladó megerősítheti az átadást a meglévő regisztrátorától).

Az értékesítés akkor fejeződik be, amikor a domain átkerül az új tulajdonos fiókjába, és ők regisztrálják a WHOIS információikat a domain nyilvántartásban. Ha a NameSilo-t választod a piactér/letéti szolgáltatásodhoz, az átadást közvetlenül mi kezeljük, és általában a legtöbb értékesítés esetén a vevők azonnal megkapják a domaint.

Összegzés

Bár a domain név eladása nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnhet, lehetséges az egész folyamatot gördülékenyé tenni és végül további pénzt keresni az összes fel nem használt domainért.

Remélhetőleg ez a bejegyzés megkönnyítette, hogy kiderüljön, hogyan működik az egész folyamat, és mely részletekre kell különösen figyelni a folyamat során. És ne feledd: ne csüggedj, ha az első domain eladásod nem úgy alakul, ahogy tervezted. Próbáld újra, és rövid idő alatt látni fogod, milyen anyagilag jutalmazó lehet!

About the Author:

NameSilo Staff

by NameSilo Staff's.

Submit a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük