Gabor Barta

Azonosítható vs. Leíró Domain Név: Melyik a Jobb Választás az Ön Vállalkozása Számára?

A megfelelő domain név előrelendítheti vállalkozását a piacon. Gyorsan felismerhetőnek kell lennie a keresők számára, és elég emlékezetesnek kell maradnia ahhoz, hogy az ügyfelek megtalálják Önt, amikor vásárlásra kerül a sor.

A domain neve felépíti az értéküzenetét és hozzájárul az online jelenlétéhez.

Ezért erős domain név kiválasztása időbe telhet.

Két alapvető stratégia áll rendelkezésre a weboldal domain nevének kiválasztásához:

  • Márkajellegű domain nevek
  • Leíró domain nevek

A megfelelő domain kiválasztása segíthet abban, hogy a célcsoport előtt a lehető legkisebb erőfeszítéssel jelenjen meg. Ezért fontos megérteni ezeket a stratégiákat, hogy értékes időt takaríthasson meg egy vállalkozás weboldalának elindítása vagy népszerűsítése során.

Márkajellegű domain nevek

A márka jellegű domain nevet a könnyen megjegyezhető, képzeletbeli minősége miatt választják. Általában nem tartalmaz leíró kulcsszavakat vagy jelentéseket, és nem tájékoztatja a keresőket az üzlet természetéről.

A márka jellegű domain nevek példái a vállalatnevek, mint például:

  • Apple
  • John Deere
  • IKEA

Az Apple, a számítógépes cég, nem árul almát, mégis a neve világszerte felismerhető. Ez a név szinonimájává vált a kiváló minőségű, szépen megtervezett erős eszközöknek. Ez a jelenlét időbe telt, hogy kialakuljon, de kevés hely van, ahol a termék neve nem ismert.

Leíró domain nevek

A leíró domain nevet a kulcsszava miatt választják. Ez a név elmagyarázza, hogy mit csinál vagy kínál az üzlet. Megkönnyíti azok számára, akik már tudják, mit akarnak, hogy azonosítsák Önt és ajánlatát. A keresési kifejezések felismerése javíthatja az oldal rangsorát.

A keresőmotor-optimalizálás (SEO) algoritmusai is „foglalkoznak” más dolgokkal is, például a tartalom minőségével és relevanciájával. A SEO kétségtelenül sok részből áll össze, de erős, könnyen azonosítható kulcsszó megléte a domainben hozzájárulhat a megtalálhatóságához.

A leíró domain nevek példái a vállalatnevek, mint például:

  • Postafiókok
  • Investopedia
  • Nagyszerű Klippek

Mindezek a nevek intuitív magyarázatot adnak arra, hogy mit nyújtanak ezek az üzletek. Tiszták és időt takarítanak meg azoknak, akik leveleket szeretnének küldeni és fogadni, befektetni vagy hajat vágni.

Márkanév vs. Leíró

Összefoglalva, egy olyan vállalkozás, amely a márkaépítésre és a névismertség és a termék kiválóságának előnyeire szeretne összpontosítani, választhat egy márkanév alapú domain nevet. Ez különösen fontos, amikor a cég érzelmi kapcsolatot szeretne kialakítani a márka történetének részeként.

Ezzel szemben egy olyan vállalkozás, amely internet-értő ügyfeleket szeretne bevonzani, választhat egy leíró domain nevet, mivel ez segít új érdeklődők megszerzésében a releváns kulcsszó vagy kulcsszó-kifejezés használatával.

Hogyan tudja egy vállalkozás, melyik stratégia a legjobb? Az alábbiakban további részleteket talál, amelyek segíthetnek ebben a döntésben.

Miért válasszon egy márkanév alapú domain nevet?

Számos oka van annak, hogy miért jó választás a márkanév alapú domain név. Az egyik ok az lehet, hogy a vállalkozásnak, szervezetnek vagy egyénnek már van némi névismertsége. Létező lendület veszhet el, ha a webhely tulajdonosa másik névre vált.

brandable domain

Példaként a CBS Sports már ismert sportújságíró forrás volt, jóval az internet vagy a weboldal technológia megjelenése előtt. Ellentétes hatású lett volna, ha a hálózat kevésbé felismerhető nevet választ.

Az arculatépítés erőteljes stratégia

Hasznos lehet úgy tekinteni a márkanév alapú domain nevet, mint ami a vállalkozás nagyobb stratégiájának része, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy megkülönböztessék a webhely tulajdonosát az azonos iparágban működő más vállalkozásoktól.

A márkaismertség, az emlékezhetőség és az iparági elismerés együttműködnek az online jelenlét kiépítésében.

Az új márkák esetében valószínűleg hosszabb időbe telik az ilyen lendület felépítése, mint a leíró név esetében, de a közösségi média kampányok és más promóciók felgyorsíthatják ezt a növekedési görbét.

Egyszer megalapozott, egy márkanév alapú domain erős érzelmi kapcsolatot teremthet az ügyfelekkel. És ez a kapcsolat fontos, mivel az adatok szerint a fogyasztók több mint fele a vállalattal közös értékeken alapuló vásárlási döntéseket hoz.

  • Az elmúlt években népszerűvé vált ismert márka az Airbnb. Az „Airbnb” név kitalált, de nem nehéz értelmes összefüggést találni.
  • Az „Airbnb” név hasonlít a panzióra.
  • A panziók általában gyönyörű, magántulajdonban lévő otthonok, ami tükrözi az Airbnb házigazdák értékajánlatát.
  • Az „Air” a légiközlekedésre utal.
  • Rövid és lényegre törő.

Az Airbnb-nek ambíciói vannak a nyaralási vendéglátóiparban való növekedésre azáltal, hogy kiszolgálja azokat az egyéneket, akik otthonukban szeretnék vendégül látni az utazókat. Egy márkanév alapú név, mint a www.airbnb.com előnyöket jelent mind a vállalat, mind az ügyfelek (Airbnb házigazdák) számára.

Miért válasszon leíró domain nevet?

A leíró domain név választása mögötti stratégia kissé közvetlenebb, mint a márkanév alapú változat. Ahelyett, hogy márkatörténetet építene, ez a típusú domain név egy kulcsszót vagy kulcsszókifejezést választ, amely egyértelműen azonosítja a vállalkozás vagy szervezet által nyújtott termékeket vagy szolgáltatásokat.

Leíró név választásakor keressünk valami specifikusat. Például, ha egy vállalkozás kizárólag hegyi kerékpárokat árusít, akkor ésszerűbb a mountainbikes.com-ot választani, mint egy általános nevet, mint a bikes.com.

Ezek megtalálása valamivel trükkösebb lehet, mivel minden piaci szegmensben korlátozott számú szókombináció áll rendelkezésre. A márkanév alapú domainek nagyobb rendelkezésre állásból profitálnak, mivel gyakran a márkanév alapú nevek kitalált szavak.

A leíró nevek önmagukért beszélnek. Ez azt jelenti, hogy a látogatók éberebb tudatossággal érkeznek webhelyére a termékeiről vagy szolgáltatásairól, és felkészültek arra, hogy több oldalt is meglátogassanak ott.

A SEO és a kulcsszó rangsorolás erőteljes stratégia

Vannak ésszerű üzleti okok a leíró név választására. Egyes vállalkozások esetében a márkanév lehet homályos, és a célcsoportnak azonnali segítségre lehet szüksége ahhoz, hogy megértsék, mit csinál a vállalkozás.

A leíró domain név segíthet a keresőknek gyorsabban azonosítani a termékeket vagy szolgáltatásokat. Ezenkívül, mivel a legtöbb leíró domain név kulcsszavakat használ az URL-ben, esetleg könnyebb a felhasználóknak megtalálni vállalkozását egy olyan keresőmotoron keresztül, mint a Google.

A SEO jelentős szerepet játszhat abban, hogy egy domain milyen sorrendben jelenik meg a keresőmotorok találati listájában. 2021-ben és azon túl a kulcsszavaknak az URL-ben való értéke valamelyest kevesebb.

De egy webhely összes kulcsszava kánonjának részeként, egy kulcsszó még mindig értéknek tekinthető a keresési rangsorolásban a legtöbb iparági szakértő szerint.

Végül a felhasználóknak potenciálisan könnyebb lehet kimondani, leírni vagy akár megjegyezni a leíró domain neveket, ami jó a vállalkozás számára.

Melyik típusú domaint választod?

descriptive copy

 

 

 

 

 

Miután egyértelmű a különféle domain nevek értéke, eljött az idő a választásra. Íme egy gyors összefoglaló:

Előnyei a márkaorientált domain neveknek:

  • Egyediek és megkülönböztetik Önt a versenytársaktól.
  • Könnyebb őket védjeggyel védeni.
  • Érzelmi választ váltanak ki.
  • Közösségi érzetet teremtenek az ügyfelekkel.
  • Jobb elérhetőségük van.

Hátrányai a márkaorientált domain neveknek:

  • Nem feltétlenül ideálisak az SEO számára, mivel nem használnak kulcsszavakat.
  • Nem olyan könnyű őket megjegyezni anélkül, hogy reklám- és marketingberuházásokat eszközölnének.

Leíró domain nevek:

  • Egyértelműek, egyszerűek és kiküszöbölik a zavart.
  • Könnyebb lehet őket megjegyezni.
  • Nem igényelnek olyan nagy reklámberuházást, mint a márkaorientált nevek.

Azonban a leíró nevek:

  • Nem gyakorolnak olyan érzelmi hatást, mint a márkaorientált név.
  • Nem teremtenek olyan közösségi érzetet, mint a márkaorientált nevek.
  • Gyakran használnak generikus kifejezéseket, ha nem használnak márkanév.
  • Kevésbé elérhetőek.

A márkaorientált nevek kreativitással és egyediséggel emelhetik ki vállalkozását, és megmutathatják a jövőbeli üzleti és márkatudatossági útitervet digitális szempontból. De a leíró nevek a tisztaságra és a keresés azonnali könnyedségére összpontosítanak.

Három végső szempont a domainnév-stratégia számára

Először is gondolkodj úgy, mint egy vásárló. Ha egy ügyfél egy termék vagy szolgáltatás után kutat, mi fogja megragadni a figyelmét?

Gondolj hosszú távon. Megmarad-e egy domain név releváns? Túlságosan ráhagyatkozik-e a jelenlegi kérdésekre?

Végül gondold át, mi a legfontosabb az üzlet számára. A legjobb SEO-ra, a megtalálhatóságra és a keresési rangsorra törekszel? Vagy a márkatudatosság, a közösségi érzet vagy az identitás az a létfontosságú összetevő, amely összeköt téged a kiszolgált emberekkel?

Miután kiválasztottad a leginkább megfelelő domain nevet, a következő lépés az elérhető domain keresése és regisztrálása. Mindig szívesen segítünk neked. Lépj velünk kapcsolatba itt, ha segítségre van szükséged egy megfelelő domain név keresésében!

About the Author:

Gabor Barta

by Gabor Barta's.

Submit a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük