Gabor Barta

Domain Flipping: Amire szükség van az elinduláshoz

Vannak, akik házakat, mások bútorokat forgatnak, és vannak, akik domain nevek forgatásából élnek (vagy legalábbis némi extra pénzt szereznek, amikor szükségük van rá).

Bár a domain forgatás bizonyos körökben még mindig érzékeny téma, nem lehet tagadni, hogy – ha megfelelően végzik – bárki számára jövedelmező üzletté válhat, aki egy kis kutatásba, időbe és erőfeszítésbe fektet.

Tehát pontosan mit is jelent a domainek forgatása?

Elméletileg egészen egyszerű: a lehető legalacsonyabb áron vásárol egy domain-t, majd jelentősen magasabb költségen értékesíti azt. Gyakorlatban lehet, hogy hónapokig, évekig nem ad el semmit, és valószínűleg nem fog annyi pénzt keresni, mint amennyit eredetileg szeretett volna.

Ettől függetlenül ez nem jelenti, hogy lehetetlen lenne – csak azt, hogy realisztikusnak kell lennie az elvárásokkal kapcsolatban, és meg kell tanulnia a domain forgatás fortélyait, mielőtt elkezdené.

Ebben a bejegyzésben beszélünk arról, mire kell figyelni ahhoz, hogy sikeres „domainer” váljon belőled, és milyen lépéseket kell tenned az első domain forgatásához.

Szükséges kezdő költségvetés a domainek forgatásához?

Néhányan 10 dollárért vesznek egy domaint, és sikerül 100 000 dollárért eladniuk. Mások 10 000 dollárt fektetnek be egy domainnévbe, és soha nem keresnek rajta pénzt. Röviden: nincs egyértelmű válasz arra vonatkozóan, hogy mekkora költségvetést kell szánni a domainek forgatására, mivel bármi megtörténhet.

Azonban széles körben ajánlott, hogy legalább néhány száz dollárral kezdjen, és több domainnevet szerezzen be, mivel ez növeli az esélyét annak, hogy valóban eladja az egyiket.

Ami szintén fontos, hogy ne ragadtassa el magát, és mindig gondoskodjon arról, hogy kezelje ezt mellékes üzletként, legalábbis az elején, amíg ki nem találja, hogyan működik minden, és mi a legjobb stratégia a domainek forgatásához. Ezzel szemben azt szeretné, ha csak azt fektetné be, amit megengedhet magának, hogy elveszítsen, és ne például az összes megtakarítását erre fordítsa.

Ahogy szerez tapasztalatot és többet tanul a domainek forgatásáról, képes lesz ennek megfelelően módosítani a rendelkezésre álló költségvetést, többet befektetni az egész folyamatba, és végül több pénzt keresni.

Milyen típusú domainek a legalkalmasabbak a forgatásra?

Sajnos még nincs varázslatos képlet (még), amely tökéletes forgatható domainnevet biztosítana, de vannak olyan domainek, amelyek esetleg jobban eladhatók, mint mások. Tehát, amikor olyan domainnevet keres, amelyet forgatni szeretne, figyeljen az alábbi típusokra.

Lejárt domainek

Ahogy a név is sugallja, a lejárt domainek azok, amelyeket a tulajdonosok jelenleg nem használnak, és eladásra készek. Miért jók? Tulajdonképpen több dolog miatt is:

  • Olcsóbbak, mint a többi domain.
  • Már rendelkeznek némi DA vagy PA értékkel.
  • Saját forgalommal rendelkeznek (mivel korábban már használták őket).

Szükségtelen mondani, hogy a lejárt nevek a domain forgatók abszolút kedvencei.

Ha úgy dönt, hogy egy lejárt domainnek potenciál van, győződjön meg róla, hogy tanulmányozza annak előzményeit, rangsorát, visszahivatkozásait, forgalmát és más fontos dolgokat, mielőtt megvásárolná. Végül is, valamilyen okból lejárt először – talán illegális célokra használták, vagy a keresőmotorok feketelistára tették a spam miatt.

A NameSilo Marketplace nagyszerű hely arra, hogy elkezdje a lejárt domainnevek keresését és megtalálja azokat, amelyeket potenciálisan forgathat. Mindig folyamatban vannak aukciók, amelyekben részt vehet, és egyszerűen licitálhat az Ön által érdekesnek talált nevekre.

Rövid domainek

Ha egy-két dolgot tud vásárolni és/vagy eladni a domainnevekről, akkor valószínűleg hallott arról, hogy minél rövidebb a név, annál értékesebb. A rövidebb domainek könnyebben beírhatók, megjegyezhetők és márkázhatók, ezért nagy keresletet élveznek a domain forgatók körében világszerte.

Azonban vegye figyelembe, hogy népszerűségük miatt a rövidebb domainnevek általában magasabb áron szerepelnek, ami azt jelenti, hogy ha korlátozott költségvetéssel rendelkezik, valószínűleg nem kellene utánuk rohannia.

Helyi domainek

A lejárt és rövid domainneveken kívül a helyileg specifikus domainek (azok, amelyek .UK, .DE és hasonló kiterjesztésekkel zárulnak) nagyszerű forgási lehetőséget kínálhatnak Önnek, amelyekről nem akar lemaradni.

Nemcsak annyira értékesek, hogy jó összegért el tudja őket adni (az emberek mindig előnyben részesítik az ő országukra célzott weboldalakat), de elegendően specifikusak ahhoz is, hogy elkerülje a nagy versenyt és a jelentős számú lehetséges vásárlót.

Új domainek

Akkor is meglepő lehet, de új domainneveken is keresni lehet. Ha kihasznál egy új terméket vagy szolgáltatást, és megragad egy nevet, mielőtt bárki más megtenné, később jelentős összegért adhatja el azt a domaint. A cél az, hogy időben felismerje a domain értékét, alacsony áron vásárolja meg, majd később magasabb profitért adja el.

5 lépés a domain név forgatásához

Tegyük fel, hogy minden rendben van, és készen áll a legelső domain forgatására. Milyen lépéseket kell tennie?

#1 Találjon egy megvásárolni érdemes elérhető domaint

Nyilvánvalóan ahhoz, hogy újra eladhasson egy domaint, először birtokában kell lennie egynek. Azonban nem akármilyen domaint szeretne – olyat szeretne, amely alacsony áron kapható, de később sokkal többért eladható.

Ehhez többféle módszer is létezik:

  • Látogasson el egy könyvtárba vagy piactérre (például a NameSilo-ra), hogy megnézze, milyen domainek vannak jelenleg eladásra kínálva vagy nemrég eladva.
  • Használja ugyanezeket a webhelyeket a lejárt domainnevek keresésére.
  • Használja a Google Trendeket a piaci trendek elemzéséhez, és találjon olyan potenciális domainneveket, amelyeknek nagyobb esélye van arra, hogy a jövőben értékesek legyenek.

Ne várja, hogy egyik napról a másikra találjon nagyszerű domainneveket – kutatást kell végeznie, és jól kell végeznie, ami azt jelenti, hogy akár napokig is eltarthat, amíg olyan domainneveket talál, amelyeket érdemes megvásárolni. Arról nem is beszélve, hogy nagy valószínűséggel sok közülük nem is lesz elérhető a vásárlásra.

Próbálkozhat a domain lejárat utáni elfogásával vagy domain vadászattal is, ha rábukkan egy lejárt domainre, amely tetszik. Az a módszer, hogy várja meg, amíg egy domain teljesen lejár, majd ön maga regisztrálja. A lejáratkor egy domain bekerül a visszaszerzési kegyelmi időszakba (RGP), amely lehetővé teszi a tulajdonos számára, hogy visszaszerezze (ez az időszak általában 30 és 90 nap között tart). Ha bármilyen okból nem sikerül ezt megtenniük, a domainet nyilvánossá teszik, hogy valaki más (ebben az esetben Ön) regisztrálhassa.

#2 Értékelje a forgatni kívánt domaint

Miután megtalálta az Ön számára tetsző és megvásárolható domainnevet, értékelje azt, és döntse el, megéri-e megvásárolni. Több tényező határozza meg a domainek értékét:

 

  • Hosszúság – Ha rövid, értékesebb. Ennyire egyszerű.
  • Márkázhatóság – Ha könnyen márkázható, nagyobb értékkel bír. A rövid, márkázható nevek mindig egyediek és emlékezetesek.
  • Kiterjesztések – Ha .COM-mal végződik (vagy helyi TLD-vel), relevánsabb lesz.
  • Kulcsszavak – Széles, általánosan használt kulcsszavak további értéket adnak a domainneveknek.

 

A lényeg itt, hogy végezzen kutatást, és ne siessen a folyamattal. Nézze meg, hogyan értékelték hasonló domaineket, majd használja azt a tudást, hogy eldöntse, megéri-e saját domainjét forgatni. Ha nem biztos benne, mindig felkérhet egy hivatásos értékbecslőt, hogy elvégezze Ön helyett.

#3 Regisztrálja az új domainnevet

Ha a kutatás azt mutatja, hogy a domain értékes és nincs kétes múltja, regisztrálhatja egy domain szolgáltatónál. Az egész folyamat rendszerint egyszerű és nem igényel sok időt.

Mindig győződjön meg arról, hogy a domain regisztrátor ellenőrizve van, és valaki, akiben megbízhat az új domainjével. A NameSilo-nál nemcsak segítünk könnyedén és gond nélkül regisztrálni a domaint, hanem abban is segítünk, hogy eladjuk, amikor készen áll rá.

Miután a domain regisztrálva van, parkolja a domaint, hogy további bevételre tegyen szert, amíg az ideális vevő meg nem jelenik, vagy kezdje el felkutatni a megfelelő személyt, aki megvásárolja Öntől a domaint.

#4 Keressen vevőt a domainre

Itt válik egy kicsit trükkössé a dolog. Mint ahogy azt a szöveg első részében említettük, olyan valakit kell találnia, aki többet fizet ugyanazért a domainért, mint amennyit eredetileg Ön fizetett.

És ez nem könnyű feladat.

A domainnevek vevőjének megtalálásához több lehetőség is áll rendelkezésére:

 

  • Hozzon létre egy landoló oldalt – Tegye közzé, hogy eladó, vegye fel az oldalra az alapvető elérhetőségi adatait (ezt a WHOIS-ból szerezheti be), és várja meg, hogy az emberek Önhöz forduljanak. Ez talán tovább tart, mint szeretné, de ez a legjobb lehetőség, ha nem szeretne szemtől szemben találkozni a vevőkkel.
  • Domaineket listázni egy piacon – Ez a leggyakoribb út, amit szinte minden domainer választ. Mielőtt eldöntené, melyik piactérrel szeretne együttműködni, feltétlenül olvassa el azok szabályzatát és díjait, mivel lehetnek olyan részletek, amelyek bonyolíthatják a dolgokat, és ez hosszú távon nem kívánatos.
  • Tegye nyilvánossá a WHOIS adatait – A legtöbb esetben az elérhetőségi adatok elrejtése az online WHOIS adatbázistól erősen ajánlott, de ha vevőket szeretne találni a domainjére, akkor le kell tiltania a WHOIS adatvédelmet, és mindenki számára hozzáférhetővé kell tennie az információkat.
  • Forduljon közvetlenül a vevőkhöz – Ha például főzéssel kapcsolatos domainje van, akkor érdemes lehet megpróbálni eladni azt étteremtulajdonosoknak. Ugyanez vonatkozik bármely más piaci résre, amelyben tevékenykedik. Sőt, különböző címtárakat, például a YellowPages-t is használhatja, hogy leszűkítse a keresést és kapcsolatba lépjen a lehetséges vevőkkel.

#5 Adja el a domainjét az új vevőnek

A domain átfordításának utolsó lépése valójában az, hogy eladja az eredetileg megvásárolt domainjét. Az értékesítést végrehajthatja egy domain regisztrátoron keresztül, mint például a NameSilo, vagy igénybe veheti az escrow szolgáltatást, ha szüksége van a további biztonsági szintre.

Amikor kész, csak az a feladata, hogy átadja a domain tulajdonjogát a vevőnek, és voilà – átfordította az első domainjét.

Következtetés

A profi domain átfordítók általában olyan emberek, akiknek tucatnyi vagy akár száz domain áll rendelkezésükre, és akik úgy döntöttek, hogy ez lesz a teljes munkaidős vállalkozásuk. Azonban nekik is évek tapasztalata van a háta mögött, ami lehetővé teszi számukra, hogy gyorsabban végrehajtsák ezt a folyamatot, és egy szempillantás alatt eldöntsék, melyik domain értékes, és melyik nem.

Ha csak most kezdi, ügyeljen arra, hogy ne siessen a döntésekkel, és kezdjen kis léptékben – korlátozza a költségvetését, és először próbáljon eladni egy vagy két domain nevet. Lássa, hogyan alakul, tanuljon a hibáiból, és fejlessze a taktikáját. Ha kitartóan dolgozik rajta, hamarosan valódi nyereséget érhet el a domainek átfordításából, és talán még karriert is építhet ezen a területen.

About the Author:

Gabor Barta

by Gabor Barta's.

Submit a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük